WYDAWNICTWO Bez%20tytu%C5%82u_2.png-70%  

KAPŁONY I SZCZEŻUJE OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

KAPŁONY I SZCZEŻUJE OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Magdalena Kasprzyk-Chevriaux - Czarne
search

    KAPŁONY I SZCZEŻUJE OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

    Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

    Czarne

    9788380497740

    22 x 14

    336

    twarda

    „Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o

    „Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.

    Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosy czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

    czytaj więcej
    Produkt poekspozycyjny lub końcówka magazynowa.
    Może posiadać nieznaczne uszkodzenia (np. metki cenowe, przybrudzenia, zarysowania, zagięcia), które nie wpływają na funkcjonalność produktu.
      KAPŁONY I SZCZEŻUJE OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Magdalena Kasprzyk-Chevriaux - Czarne
      17,46 zł
      49,90 zł
      Taniej o: 32.43 zł (-65%)


      Recenzje

      Na razie nie dodano żadnej recenzji.

      Napisz swoją opinię

      KAPŁONY I SZCZEŻUJE OPOWIEŚĆ O ZAPOMNIANEJ KUCHNI POLSKIEJ Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

      „Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i ...

      Napisz swoją opinię