WYDAWNICTWO Bez%20tytu%C5%82u_2.png-70%  

KUCHNIA SŁOWIAN CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW Hanna Lis, Paweł Lis

KUCHNIA SŁOWIAN CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW Hanna Lis, Paweł Lis - Nasza Księgarnia
search

    KUCHNIA SŁOWIAN CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW Hanna Lis, Paweł Lis

    Hanna Lis, Paweł Lis

    Nasza Księgarnia

    9788310126528

    16.2 x 25.2

    320

    twarda

    Autor: Lis Hanna, Lis Paweł


    Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

    Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

    Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia

    Autor: Lis Hanna, Lis Paweł


    Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

    Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

    Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach przeprowadzanych w Grodzisku Żmijowiska pod Kazimierzem Dolnym, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa.

    Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian - potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej! Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.

    czytaj więcej
    Produkt poekspozycyjny lub końcówka magazynowa.
    Może posiadać nieznaczne uszkodzenia (np. metki cenowe, przybrudzenia, zarysowania, zagięcia), które nie wpływają na funkcjonalność produktu.
      KUCHNIA SŁOWIAN CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW Hanna Lis, Paweł Lis - Nasza Księgarnia
      19,47 zł
      64,90 zł
      Taniej o: 45.43 zł (-70%)


      Recenzje

      Na razie nie dodano żadnej recenzji.

      Napisz swoją opinię

      KUCHNIA SŁOWIAN CZYLI O POSZUKIWANIU DAWNYCH SMAKÓW Hanna Lis, Paweł Lis

      Autor: Lis Hanna, Lis Paweł


      Rozsmakuj się w historii dawnych Słowian!

      Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone!

      Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce pod...

      Napisz swoją opinię