WYDAWNICTWO Bez%20tytu%C5%82u_2.png-70%  

ZIEMNIAKI 50 ŁATWYCH PRZEPISÓW

ZIEMNIAKI 50 ŁATWYCH PRZEPISÓW Mariagrazia Villa - Olesiejuk
search

ZIEMNIAKI 50 ŁATWYCH PRZEPISÓW

Mariagrazia Villa

Olesiejuk

9788378448891

18.5 x 23.5

128

twarda

Z wyglądu raczej korpulentny, czasami nieco garbaty, a niemal zawsze niezgrabny i pokraczny, kolorem wahający się pomiędzy odcieniami żółci, czerwieni i fioletu, ziemniak jest jednak istotnym brylantem wśród warzyw. Łatwa w uprawie i przechowaniu, obdarzona niepowtarzalnym smakiem i otwarta na wszelkie kulinarne fantazje bulwa jest rośliną o

Z wyglądu raczej korpulentny, czasami nieco garbaty, a niemal zawsze niezgrabny i pokraczny, kolorem wahający się pomiędzy odcieniami żółci, czerwieni i fioletu, ziemniak jest jednak istotnym brylantem wśród warzyw. Łatwa w uprawie i przechowaniu, obdarzona niepowtarzalnym smakiem i otwarta na wszelkie kulinarne fantazje bulwa jest rośliną o tysiącu twarzy, a każda z nich jest równie wyśmienita i ceniona w sztuce kulinarnej na całym świecie. Sposoby przygotowania są niemal nieograniczone: ziemniaki można podawać gorące lub na zimno, obrane lub w mundurkach, w całości lub w kawałkach, doprawione lub zupełnie bez przypraw. Można gotować je w wodzie i na parze, piec w piekarniku, bądź smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu. Można jeść je same, jak również w towarzystwie licznych dodatków – stanowią bowiem godną oprawę dla każdego kulinarnego arcydzieła.Academia Barilla, czyli międzynarodowy ośrodek starający się o spopularyzowanie kuchni włoskiej, wyselekcjonował 50 przepisów zawierających ziemniaki. Niektóre z nich to klasyczne potrawy z 'Bel Paese': gatto di patate (tort ziemniaczany), właściwy dla regionów Kampanii i Kalabrii, trenette z sosem pesto, typowe dla Genui ziemniaki z zielonym groszkiem, czy charakterystyczne dla Frulli-Wenecji Euganejskiej ziemniaczane fricos. Pozostałe receptury powstały poprzez kompozycję walorów niezwykłej bulwy z innymi klasycznymi składnikami kuchni trzech barw: serami w rodzaju montasio i parmezanu, przetworami mięsnymi, jak boczek lub kiełbaski cotechino, a także z orzechami włoskimi, prawdziwkami oraz baccalą. Niektóre dania, jak wywodzące się z Rosji bliny lub szwajcarskie rosti, nie są częścią kulinarnej historii Włoch. Mimo to Academia Barilla wybrała je przez wzgląd na ich najważniejsze założenia: umiłowanie dla podstawowych składników, elegancję zrodzoną z prostoty, wyjątkowe możliwości, a przede wszystkim radość z dzielenia się nimi.

czytaj więcej
Produkt poekspozycyjny lub końcówka magazynowa.
Może posiadać nieznaczne uszkodzenia (np. metki cenowe, przybrudzenia, zarysowania, zagięcia), które nie wpływają na funkcjonalność produktu.
8,75 zł
24,99 zł
Taniej o: 16.24 zł (-65%)


Recenzje

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

ZIEMNIAKI 50 ŁATWYCH PRZEPISÓW

Z wyglądu raczej korpulentny, czasami nieco garbaty, a niemal zawsze niezgrabny i pokraczny, kolorem wahający się pomiędzy odcieniami żółci, czerwieni i fioletu, ziemniak jest jednak istotnym brylantem wśród warzyw. Łatwa w uprawie i przechowaniu, obdarzona niepowtarzalnym smakiem i otwarta na wszelkie kulinarne fantazje bulwa jest rośliną o tysiąc...

Napisz swoją opinię