TORBY NA PREZENTYBez%20tytu%C5%82u_2.png 

KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Arto der Haroutunian

KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Arto der Haroutunian - Wydawnictwo RM
search

    KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Arto der Haroutunian

    Arto der Haroutunian

    Wydawnictwo RM

    9788377738191

    23 x 16.5

    288

    miękka

    Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom – tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.
    W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych,

    Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom – tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.
    W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, których filozofia i religia (hinduizmu, buddyzm, zen) uznały prawo zwierząt do życia, widząc w ich zabijaniu grzech, jeśli tylko zwierzę nie było szkodliwe dla człowieka. Pierwsze (niektórzy twierdzą, że najlepsze) warzywne potrawy z Indii, Chin i Japonii wciąż są serwowane w buddyjskich klasztorach.
    Dzisiaj na Zachodzie nie tyle religia co raczej chęć dbania o własne zdrowie sprawia, że wiele osób je coraz więcej warzyw. Tendencja, by spożywać mniej mięsa i innych tłustych potraw jest coraz wyraźniejsza. Ważną rolę w tej transformacji odgrywa również gospodarka. Dieta mięsna staje się coraz droższa. Autor swoje warzywne inspiracje zebrał w następujących kategoriach:

    Zupy
    Przystawki i dipy
    Sałatki
    Warzywa gotowane
    Warzywa faszerowane
    Zapiekanki i dania jednogarnkowe
    Placki, pikantne przystawki i dodatki
    Dressingi, sosy i buliony
    Marynaty

    O Autorze
    Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
    Pasja do gotowania sprawiła, że w naturalny sposób zaczął pisać książki kucharskie, w których zamiłowanie do jedzenia łączył z zainteresowaniem historią i kulturą regionu. Wierzył, że bogata tradycja kulinarna Bliskiego Wschodu jest głównym źródłem wielu kuchni Zachodu, a jego książki zostały pomyślane jako wprowadzenie do owej tradycji. Autor był znany nie tylko ze swej pasji kulinarnej, lecz także jako malarz międzynarodowego formatu, wystawiający swe prace na całym świecie. Do jego pozostałych zainteresowań należały komponowanie muzyki i tłumaczenie dzieł tureckich, arabskich, perskich i armeńskich autorów. Zmarł w roku 1987, w wieku 47 lat. Więcej informacji:
    www.artoderharoutunian.com

    czytaj więcej
    Produkt może mieć uszkodzone opakowanie, metkę cenową lub naruszoną plombę fabryczną opakowania.
    Uszkodzenia nie wpływają na funkcjonalność produktu.
    Produkt jest nieużywany, kompletny i fabrycznie nowy.
      KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Arto der Haroutunian - Wydawnictwo RM
      9,00 zł
      29,99 zł
      Taniej o: 20.99 zł (-70%)


      Recenzje

      Na razie nie dodano żadnej recenzji.

      Napisz swoją opinię

      KUCHNIA WEGETARIAŃSKA Arto der Haroutunian

      Książka Arto der Haroutuniana została w całości poświęcona warzywom – tym znanym i tym mniej popularnym. Proponowane przepisy zawierają tylko warzywa, ponieważ autor uważa, że smakują najlepiej solo, bez mięsa, ryb czy drobiu.
      W Azji Południowo-Wschodniej i na Dalekim Wschodzie diety wegetariańskie były stosowane przez wieki przez tych, ...

      Napisz swoją opinię