WYDAWNICTWO Bez%20tytu%C5%82u_2.png-70%  

PIĄTY SMAK. ROZMOWY PRZY JEDZENIU

search

    PIĄTY SMAK. ROZMOWY PRZY JEDZENIU

    Łukasz Modelski

    Wydawnictwo Literackie

    9788308054864

    16.5 x 23.5

    288

    miękka


    Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

    To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach.


    Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

    To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma przy tym stole absolwentów szkół kucharskich. To, można powiedzieć, amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: Agnieszka Kręglicka – restauratorka i dziennikarka, Anne Applebaum – laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego, Aleksandra Seghi – blogerka zakochana we włoskiej kuchni, autorka Smaków Toskanii, Carl Honoré – piewca powolności, Carlo Petrini – twórca międzynarodowego ruchu Slow Food, Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino, Elizabeth Gilbert – autorka Jedz, módl się, kochaj, Grzegorz Łapanowski – kucharz i bibliofil, Tomasz Kolecki-Majewicz – sommelier i koneser wina oraz Charles MacLean – smakosz whisky, Côme de Chérisey– dyrektor generalny przewodników kulinarnych Gault & Millau, Daniele Mazet-Delpeuch – osobista kucharka prezydenta Mitterranda, a także Michel Escoffier – prawnuk najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku. To właśnie Auguste Escoffier przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku”. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie z językiem swojej epoki nazywał to „wyśmienitością”. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. To „umami” – smak „pełny”, „domykający” inne smaki.

    Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. To więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa!

    czytaj więcej
    Produkt poekspozycyjny lub końcówka magazynowa.
    Może posiadać nieznaczne uszkodzenia (np. metki cenowe, przybrudzenia, zarysowania, zagięcia), które nie wpływają na funkcjonalność produktu.
      15,71 zł
      44,90 zł
      Taniej o: 29.18 zł (-65%)


      Recenzje

      Na razie nie dodano żadnej recenzji.

      Napisz swoją opinię

      PIĄTY SMAK. ROZMOWY PRZY JEDZENIU


      Słony, słodki, gorzki, kwaśny i… UMAMI! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Trudno go nazwać, a dla wielu osób jest nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.

      To z nimi rozmawia Łukasz Modelski – o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ...

      Napisz swoją opinię