Święta pełne okazji! 🎄

GLUTENOWE KŁAMSTWO I INNE MITY O TYM, CO JEMY

GLUTENOWE KŁAMSTWO I INNE MITY O TYM CO JEMY Alan Levinovitz - Burda Książki
search

    GLUTENOWE KŁAMSTWO I INNE MITY O TYM, CO JEMY

    Alan Levinovitz

    Burda Książki

    9788380531345

    22.2 x 17.5

    300

    miękka

    🎁 „Mikołaj poleca – świąteczne produkty!” zobacz więcej

    Wysyłamy w 24h + czas dostawy

    14 dni na zwrot produktu

    Koszty dostaw już od 5.99 zł

    Darmowa dostawa już od 59.99 zł

    Zamów tel.: tel.: 508768309 (Kamila)
          Pon. – Pt. 8:00 – 15:00

    Blik Przelewy24 GPay Paypo Visa Mastercard

    Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.

    Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie.

    Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.

    Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje

    Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.

    Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie.

    Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świata.

    Ta wywrotowa książka dziennikarza naukowego obala mity, które zdominowały amerykański styl odżywiania, i pokazuje czytelnikom, jak uwolnić się od poczucia winy i na nowo pokochać jedzenie. Z pewnością rozbudzi kontrowersje wokół naszej obsesji na temat prawidłowego odżywiania.

    Gluten. Sól. Cukier. Tłuszcz. Oto czarne charaktery amerykańskiej diety, a przynajmniej tak każą nam sądzić lekarze i specjaliści od żywienia. Ale naukowcy nie wydali jeszcze wiążącej opinii, tymczasem ludzie masowo eliminują z jadłospisu produkty zbożowe i syrop kukurydziany, gdyż zostali wprowadzeni w błąd. A prawda jest taka, że prawie wszyscy możemy wrócić do tradycyjnych burgerów i nic złego się nam nie stanie.

    Pamiętacie czasy, kiedy najgroźniejszym wrogiem było masło? A teraz wróciło do łask. Może pamiętacie, że dieta Atkinsa kiedyś cieszyła się popularnością, potem skazano ją na potępienie, a potem znów oczyszczono z zarzutów. Być może zastanawiacie się, czemu wszyscy wasi przyjaciele ograniczają spożycie soli albo stosują dietę jaskiniowca, a może nawet nosicie się z zamiarem odstawienia produktów zbożowych.

    Książka ta jest wybawieniem dla czytelników cierpiących na rozchwianie żywieniowe. Tak samo jak tysiąc lat temu naukowcy i lekarze wiedzą zdumiewająco mało o prawidłowym odżywianiu, chociaż Amerykanie wydają miliony dolarów i poświęcają mnóstwo czasu ulegając obsesji na punkcie zdrowego jedzenia.

    \"Levinovitz znów dopuszcza do głosu naukę i czyni to w odkrywczy sposób\" - doktor Brian Wansink, autor Mindless Eating i Slim By Design

    \"Skuteczna riposta na psychozę strachu i obietnice bez pokrycia, którymi raczą nas szarlatani podający się za naukowców. Tę książkę powinien przeczytać każdy, kto rozważa zastosowanie restrykcyjnej diety albo zajmuje się leczeniem ludzi\" - doktor Peter Gibson, dyrektor katedry gastroenterologii w klinice Alfred Hospital przy Monash University

    \"Levinovitz pokazuje nam, jak przestać się bać jedzenia. Każdy, kto interesuje się odżywianiem, powinien przeczytać tę książkę i odzyskać radość delektowania się smakiem potraw\" - doktor Philip Zeitler, profesor pediatrii, wydział medycyny Uniwersytetu Kolorado

    \"Lekarstwo na żywieniowe demony. Poparta gruntownymi badaniami i niezwykle pouczająca książka\" - doktor Jean Gunter

    Uwolnij się od strachu przed tym, co jesz.

    Wmawiano nam całe życie, że musimy się wyrzec swoich ulubionych potraw, żeby stracić zbędne kilogramy i zyskać zdrowie. Ale lęk przed jedzeniem opiera się na mitach, nie na nauce, a kiedy poznacie prawdę, będziecie zaskoczeni i poczujecie się wyzwoleni.

    Chleb i makaron

    Mit: Dieta bezglutenowa to recepta na poprawienie wydajności mózgu i pozbycie się tłuszczu z brzucha.

    Prawda: Tak naprawdę nie udowodniono, że to z winy żywieniowych demonów jesteśmy grubi i otępiali - za to wiadomo o wielu szarlatanach, którzy twierdzili, że tak jest.

    Słone przekąski

    Mit: Ograniczenie spożycia soli zapobiega chorobom serca.

    Prawda: Nawet gdyby to było prawdą - a nie jest - wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego nie pozwalają na jedzenie niczego, co przypomina normalne potrawy.

    Stek i ser

    Mit: Jedząc tłuszcz, staniesz się tłusty.

    Prawda: Nic podobnego. Słyszymy takie argumenty od dziesięcioleci, ale opierają się one na rozumowaniu magicznym, którego korzenie sięgają starożytnej Grecji.

    Deser

    Mit: Cukier uzależnia.

    Prawda: Tak naprawdę uzależniające jest przekonanie o toksycznych właściwościach cukru - kłamstwo wywodzące się z początków XIX wieku, kiedy purytanie uważali, że słabość do cukru prowadzi do alkoholizmu.

    czytaj więcej
    📚 Outlet książkowy – ta sama treść, niższa cena! 📚

    Książka jest nowa i pełnowartościowa, nigdy nieużywana.

    Może pochodzić z końcówek serii, zwrotów lub nadwyżek magazynowych.
    📦 Opakowanie lub okładka mogą nosić ślady magazynowania, takie jak delikatne otarcia czy pozostałości po etykiecie.
    ✅ Treść książki jest kompletna i nieuszkodzona.
    ✅ Gwarantujemy pełną funkcjonalność – czytasz bez przeszkód!
    ✅ Świetna okazja na tanią, nową lekturę!
    -65%
      GLUTENOWE KŁAMSTWO I INNE MITY O TYM CO JEMY Alan Levinovitz - Burda Książki
      15 71 
      44,90 zł
      Taniej o: 29.18 zł
      Kup teraz

      Mamy na stanie 2 szt., wysyłamy od razu.

      Wysyłamy w 24h + czas dostawy

      14 dni na zwrot produktu

      Koszty dostaw już od 5.99 zł

      Darmowa dostawa już od 59.99 zł

      Zamów tel.: tel.: 508768309 (Kamila)
            Pon. – Pt. 8:00 – 15:00

      Blik Przelewy24 GPay Paypo Visa Mastercard

      Recenzje

      Napisz swoją opinię

      GLUTENOWE KŁAMSTWO I INNE MITY O TYM, CO JEMY

      Uwolnij się od poczucia winy i zacznij na nowo cieszyć się tym, co jesz.

      Cała prawda o soli, cukrze, tłuszczu, węglowodanach... i modnym ostatnio glutenie.

      Nareszcie rozprawiamy się z żywieniowymi demonami współczesnego świ...

      Produkt poekspozycyjny lub końcówka magazynowa.
      Może posiadać nieznaczne uszkodzenia (np. metki cenowe, przybrudzenia, zarysowania, zagięcia).

      Napisz swoją opinię