
search
Udostępnij
"Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach.
"Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję – mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych."
Niedostępny
Darmowa dostawa już od 100 zł
Zamów tel.: tel.: 508768309 (Kamila)
Pon. – Pt. 8:00 – 15:00
Urszula Mijakoska, Monika Stachura
MuzaAgnieszka Ślusarska - Staniszewska
SBMPowiadom mnie o zmianie ceny.